Istorija

Železara Smederevo nastavlja tradiciju proizvodnje gvožđa i čelika i razvoja metalurgije na ovim prostorima, čiji su koreni postavljeni pre gotovo 100 godina.

Godine 2013. zaokružićemo čitav jedan vek stvaranja istorije srpske industrije čelika. Početak metalurgije u našoj zemlji vezuje se za Srpsko Akcionarsko Rudarsko Topioničko Industrijsko društvo, skraćeno SARTID, koje je osnovano 20. februara 1913. Bilo je to „mešovito“ akcionarsko društvo manjinskog srpskog kapitala i većinskog kapitala stranih akcionara. Na prostoru pored Dunava, kilometar i po uzvodno od Smedereva, izgrađeni su prvi pogoni predratne železare: kovačnica, valjaonica lima, pocinkovaonica, Simens-Martinova peć, livnica čelika i valjaonica profila. Tako počinje eksploatacija i prerada železne rude, izrada čeličnih konstrukcija za mostove, opravka vagona i brodova, a u ratnim vremenima radilo se i u službi odbrane zemlje. 
 
U Železari Smederevo, kako se fabrika zvala posle Drugog svetskog rata, 1946. godine izgrađena je još jedna SM peć, druga valjaonica lima i elektrolučna peć, a kapacitet železare narastao je do tada neverovatnih i rekordnih 100.000 tona godišnje.
 
Godine 1960.  Železara menja ime u "Rudnici i železara u Smederevu". Godine 1962. doneta je odluka o izgradnji Nove železare na lokaciji u Radincu, a kamen temeljac položen je 15. maja 1964. godine. Projektovan kapacitet iznosio je 1,4 miliona tona.
 
Godine 1969. ime je promenjeno u "Metalurški kombinat Smederevo", skraćeno MKS. U njemu se između 1971. i 1979. godine puštaju u rad novi pogoni: Aglomeracija, Visoka peć, Konvertorska čeličana, Hladna valjaonica i Topla valjaonica. Rekordna proizvodnja 1989. godine je oko milion tona tečne faze.
 
Prvobitno ime fabrike - SARTID sa obeležjem godine nastanka 1913. vraćeno je 1992. godine. Posle pet godina, 1997. godine SARTID 1913 postaje Koncern crne metalurgije SARTID a.d. sa tržištem u oko 20 zemalja.
 
U martu 2002. godine Vlada Republike Srbije, U. S. Steel i SARTID a.d. potpisuju u železari Pismo o namerama i strateškom partnerstvu. 12. septembra 2003. U. S. Steel je kupio  SARTID a.d. u stečaju, a u narednim danima i četiri njegova društva. Registrovana je kompanija U. S. Steel Serbia, d.o.o.
 
U prvim godinama kompanija je kontinuirano ulagala u pogone i postrojenja. Posle 18 godina neaktivnosti, 2005. godine, ponovo je puštena u rad Visoka peć broj 1 u železari u Smederevu. Iste godine, Srpska agencija za promociju stranih ulaganja i izvoza - SIEPA proglasila je U. S. Steel Serbia, d.o.o. najvećim izvoznikom iz Srbije.
 
U periodu od  2006. do 2008. proizvodnja se prvi put približila projektovanom kapacitetu Železare od 2,2 miliona tona čelika godišnje, ali on nije dostignut. Proizvodi kompanije u najboljim godinama rada imali su tržište u oko 60 zemalja sveta.  Najbolja godina u istoriji kompanije bila je 2007, kada je i nedeljnik Ekonomist proglasio izvoznikom godine. Velike investicije u vrednosti od oko 80 miliona dolara usledile su u oblasti zaštita životne sredine u periodu 2008. do 2010. godine.
 
Železara Smederevo sa pogonima u Šapcu i Kučevu u vlasništvu je Vlade Republike Srbije od 31. januara 2012. godine. Privredno društvo za proizvodnju i preradu čelika „Železara Smederevo“ d.o.o. registrovano je 10. februara 2012. kod Agencije za privredne registre. 
 
Po preuzimanju vlasništva nad Železarom, Vlada Republike Srbije je u nekoliko navrata pokušavala da nađe strateškog partnera. Početkom marta 2015. godine odlučeno je da se angažuje profesionalni menadžment kako bi se pomogao dalji opstanak i rad Železare u Smederevu.
 
Stoga je sproveden postupak odabira kompanija koje bi mogle da odgovore ovom zahtevnom poslu i nakon prezentacija, razgovora i ekspertske analize izabrana je kompanija HPK inženjering B.V. odnosno zavisno društvo HPK menadžment d.o.o. Menadžeri ove kompanije zvanično su preuzeli upravljanje Železarom Smederevo d.o.o. od 21. aprila 2015. godine. Njihova jasna vizija je otvaranje novog doba za Železaru Smederevo njenim ulaskom na put ka profitabilnosti i stabilnoj budućnosti.